Salçanın sıçramaması için ne yapmalı?
Süzülen domatesleri ocağa koyun, tuz ve yağ ekleyin, karıştırın ve karışım koyulaşana kadar yaklaşık 2 saat pişirin. Dikkat edin, bu noktada pişerken çok sıçrar ve yanar. Tencereyi yarıya kadar kapatarak kendimi koruyorum.
Salça kabarması nasıl önlenir?
Kavanozun kapağından hava girse bile, içine iki parmak kadar zeytinyağı ilave edilmesi, domates salçasının hava ile temas etmesini engeller.
Ev yapımı domates salça neden kabarır?
Domates salçası kısa sürede küflenen bir besindir. Ancak domates salçası küflenirse bu bozulduğu anlamına gelmez. Küflü bölge temizlendikten sonra bile tüketilmeye devam eder. Eğer küfün yanı sıra domates salçasında kabarcıklar oluşursa ve domates salçasının suyu koyu veya sarımsı bir renk alırsa bozulduğu anlamına gelir.
Salça kaynatırken nelere dikkat edilmeli?
Domates salçası karışımını düşük ateşte pişirirken tahta bir kaşıkla sürekli karıştırmak önemlidir. Bu, domates salçasının tabanının yapışmasını önleyecek ve homojen bir kıvam elde etmenizi sağlayacaktır. Metal kaşık kullanmaktan kaçının çünkü bu, salçanın kıvamını inceltebilir.
Salça kaynatırken tuz ne zaman atılır?
Kış macunu yapma adımları: Tuz ekleyin ve 8 saat ila 3 gün dinlendirin. Çekirdekleri ve kabukları temizledikten sonra üç yöntemle domates salçasına işlenir.
Salça yaparken dibi tutmaması için ne yapmalı?
Öncelikle domateslerin dibine yapışmaması için suyu çıkana kadar su ekledim. Domatesler kaynamaya başladıktan sonra ateşi biraz kısıp kaynamaya bırakın ve ardından suyunu süzmek için kevgire alın. Süzülen domatesleri mutfak robotunda iyice ezin. Süzülmüş domates suyunu yemeklerinizde kullanabilirsiniz.
Salça gölgede kurutulur mu?
Salçanızı mutlaka yoğun güneş ışığına maruz kalan bir yerde kurutmalısınız.
Ev yapımı salça bozulmaması için ne yapmalı?
Bunu yapmak için, domates salçasını kurumasını önlemek için hava geçirmez bir kapta saklamak en iyisidir. Ayrıca domates salçasını doğrudan güneş ışığından uzak, serin ve kuru bir yerde saklamak da önemlidir. Domates salçasını hemen kullanmayı planlamıyorsanız, buzdolabında saklamak en iyi yöntem olabilir.
Salça yaparken yağ konur mu?
Domates salçanızın küflenmesini önlemek için zeytinyağı eklemenizi ve kapağı kapatmadan yarım santimlik bir tabaka sürmenizi öneririz. Yağ ayrıca domates salçasının nefes almasını da önler. Domates salçasının küflenmesini engelleyen bir diğer şey de tuzdur. Tuz içeriği yüksek domates salçası daha uzun süre dayanır.
Salça güneşte kaç günde kurur?
Özetle: Güneşte kuruma süresi: Genellikle 5 ile 15 gün arasında değişmektedir.
Salça çok tuzlu olursa ne yapılır?
Hazırladığınız yemekte yoğun bir tuzlu tat fark ederseniz; 1 tatlı kaşığı sirke eklemenizi öneririz. Sirke eklenen yemeklere örnek verecek olursak sebze yemekleri, et yemekleri ve salçalı yemekler öne çıkar. Sirke ile çok tuzlu yemekleri bile lezzetli hale getirebilirsiniz.
Güneş salçası mı kaynatma salça mı?
Kaynatılarak veya pişirildikten sonra bir süre güneşte bırakılarak yapılan domates salçasından çok daha lezzetlidir. Bir dilim ekmeğe sürüp kahvaltıda yemek için yeterlidir. Kaynatılarak daha az ürün elde edilmesine rağmen, yerel halk bu tat nedeniyle domates salçasını güneşte hazırlamaktan vazgeçmemiştir.
Ev yapımı salça kaç saatte pişer?
Daha sonra domatesleri tekrar tencereye koyun, kaya tuzu ve zeytinyağı ekleyin. Suyunu çekene kadar yaklaşık 2 saat pişirin. Pişirirken sürekli karıştırmayı unutmayın. Koyu kıvamlı macunu daha önceden pişirilmiş, temiz ve kuru kavanozlara sıcakken dökün.
Salça kuruturken üstü örtülür mü?
Domates salçası bol güneş alan bir yere konulmalı ve üzeri tülbent ile örtülmelidir. Domates salçası sık sık kontrol edilmeli ve günde en az bir veya iki kez tahta kaşıkla karıştırılmalıdır. Gün ilerledikçe domates salçası miktarı azalacaktır.
Salçanın iyi olduğunu nasıl anlarız?
Domates salçasının doğal kokusu çok iştah açıcıdır. Küf oluşsa bile koku aynı kalır. Ancak bozulmuş domates salçasının kokusu ekşi ve rahatsız edicidir. Domates salçasının görünümünde bozulma belirtisi olmasa bile, kokusu ekşi ve rahatsız ediciyse kullanmayın.
Salçanın porlanmaması için ne yapmalı?
Kullanmak istediğiniz domates salçasını temiz bir kaşıkla kavanozdan çıkarın, kullandıktan sonra üzerine biraz zeytinyağı dökün ve buzdolabına koyun. Zeytinyağı buzdolabında donacak ve domates salçasının havayla temas etmesini önleyecektir. Aynı yöntemle; domates salçasının üzerine eritilmiş yağ dökerek de yayabilirsiniz.
Salça güneşte kaç günde kurur?
Özetle: Güneşte kuruma süresi: Genellikle 5 ile 15 gün arasında değişmektedir.
Salçanın yüzü kararmaması için ne yapmak lazım?
Salçanızın kararmasını istemiyorsanız, üzerine zeytinyağı döküp havayla temasını keserek kararmasını önleyebilirsiniz.
Cıvık salça nasıl koyulaşır?
1 kilo domates salçasını 1 su bardağı bitkisel yağla bir tencereye koyun ve çok düşük ateşte (yanmadan veya rengini değiştirmeden) kaynayana kadar karıştırın. Kaynadıktan sonra 1 yemek kaşığı kürleme tuzu ekleyin. Soğuduktan sonra sterilize edilmiş kavanozlara dökün ve buzdolabında saklayın. Rengi biraz koyulaşacaktır, endişelenmeyin.