Özel alan ihlali ne demek?
Özel hayatın gizliliğini ihlal suçu nedir? (TCK m. 32)
Özel hayatın gizliliğini ihlal neleri kapsar?
Bu hak kanunla korunmaktadır. Gizliliğin ihlali, başka bir kişinin özel hayatına müdahale etmek veya özel hayatı hakkında izinsiz bilgi edinmek anlamına gelir. Bu suç, kişilerin özel hayatlarının ifşa edilmesine yol açabilecek tüm faaliyetleri içerir.
Özel hayatın gizliliğini ihlal para cezası ne kadar?
Özel hayatın gizliliğini ihlal suçu, Türk Ceza Kanunu’nun 134. maddesinde düzenlenmiştir: “Bir kimsenin özel hayatının gizliliğini ihlal eden kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Özel hayatın gizliliği, görüntü veya ses kaydı yoluyla ihlal edilirse, verilecek ceza bir kat artırılır.”
Özel hayatın gizliliği hangi durumlarda geçersiz sayılır?
Mahremiyet ihlali suçu, kamu yararına ve hukuka uygun olarak işlenirse geçersiz sayılabilir. Örneğin, bir gazetecinin kamu yararı taşıyan bir haber hakkında haber yaparken bu tür bilgileri ifşa etmesi yasal olabilir.
Özel alan ne demektir?
Kişisel alan: Aile üyeleri ve arkadaşlar için ayrılmış alan. Bir kişiye 120 santimetre veya daha az mesafeden fiziksel olarak girerseniz, kişisel alanına girmiş olduğunuzu söyleyebiliriz. Artık özel bölgelerine 45 santimetre kaldı. 45 santimetre ile 120 santimetre (1,2 metre) arasındaki 75 santimetrelik alana kişisel alan diyoruz.
Eşinin cep telefonunu karıştırmak suç mu?
Evet, eşinizin telefonunu dinlemek suçtur. Eşin, diğer eşin telefonunu evin içinde veya dışında sorunsuz bir şekilde incelemesi mümkündür. Ancak, bir erkek veya kadın tarafın eşinin telefonunu dinlemesi, mesajlarını okuması ve sosyal medya hesaplarına erişmesi durumunda bunun Türk Ceza Kanunu kapsamında suç olduğu belirlenmiştir.
Özel hayatın gizliliği suçu sicile işler mi?
Gerekli koşullar sağlanmış olsa bile, hâkim bu kararı vermek zorunda değildir. Mahremiyetin ihlali nedeniyle bir yıldan az hapis cezası verilmesi halinde, hapis cezasının para cezasına çevrilmesi ihtimali vardır. Mahkeme cezaları protokolde kayıt altına alınır.
Birini ifşa etmek suç mu?
Özel hayattan görüntü ve seslerin ifşa edilmesi 134. maddenin ikinci fıkrasında: “Bir kimsenin özel hayatına ilişkin görüntü veya sesleri hukuka aykırı olarak ifşa eden kimse, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.” denilmektedir.
Özel hayatın gizliliği nedir örnek veriniz?
Örneğin; anahtar deliğinden bakmak, komşuyu gözetlemek, bir evin kapısını gözetlemek, birinin çantasını aramak, kimin kiminle, nasıl olduğunu öğrenmek mahremiyete tecavüzdür.
Ekran görüntüsü almak suç mu?
Genel olarak, izinsiz ses ve görüntü kaydı yapıldığında “özel hayatın gizliliğini ihlal” suçu işlenir. TCK m. 134, görüntü veya ses kaydı yapılarak özel hayatın gizliliğinin ihlal edilmesi halinde suç işlendiğini kabul eder.
Özel hayatın gizliliği ihlali hangi mahkeme bakar?
Özel hayatın gizliliğini ihlal suçunda görevli mahkeme asliye ceza mahkemesidir.
Özel hayatın gizliliği suçu paraya çevrilir mi?
Özel hayatın gizliliğini ihlal suçunda bir yıla kadar hapis cezalarının para cezasına çevrilmesi mümkündür. Burada da hükmün açıklanmasının geri bırakılması (HAGB) kararı ve söz konusu suç için verilen hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilebilir.
Özel hayatın gizliliği suçu uzlaşmaya tabi mi?
Özel hayatın gizliliğini ihlal suçundan kovuşturma rapora bağlı olsa da suç uzlaşmaya da tabidir. Bir kişinin aldığı cezanın ne kadarının infaz edileceği, kişinin sabıka kaydı olup olmadığına ve tekrar suç işlemesi nedeniyle ceza alma riski olup olmadığına bağlıdır.
Özel hayatın gizliliğini ihlal yüz kızartıcı suç mudur?
Başka bir deyişle, bu suç kötü niyetli suç kategorisine girmez. Kötü niyetli suçlar genellikle hırsızlık ve dolandırıcılık gibi suçları içerir, ancak mahremiyetin ihlali bu alanda dikkate alınmaz.
Whatsapp konuşmalarını paylaşmak suç mu?
Sosyal medya mesajlarında mahremiyet hakkını ihlal eden içeriklerin paylaşılması Türk Ceza Kanunu’nun 132. maddesi kapsamında suç teşkil edebilir. Örneğin; bir kişinin rızası olmadan çıplak fotoğraf veya videolarının paylaşılması veya bir kişinin özel mesajlarının paylaşılması bu çerçevede değerlendirilebilir.
Özel hayatın gizliliği ihlal uzlaşmaya tabi mi?
Türk Ceza Kanunu’nun 253. maddesine göre şikâyete dayalı suçların soruşturulması ve kovuşturulmasının uzlaştırma hükümlerine tabi olduğu açıkça belirtilmiştir. Makalemizin konusu olan özel hayatın gizliliğini ihlal suçu da hem soruşturma hem de kovuşturma için şikâyete dayandığı için uzlaştırma hükümlerine tabidir.
Özel numaradan aramanın cezası nedir?
Mahkeme, bu suçun temel şeklini işleyen sanığa 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verir. TCK 134 2’ye göre, bilişim sistemleri aracılığıyla özel hayatın gizliliğini ihlal suçunun işlenmesi halinde mahkeme 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verir.
Özel hayat kapsamına giren alanlar nelerdir?
Genel olarak özel hayat, kişilerin açıkça görünen davranışlarının yanı sıra, aile yaşantısı, dini inançları, cinsel davranışları, hobilerden oluşan yaşam biçimi ve kişinin sadece ilgi alanında olan ya da sınırlı bir çevreyle paylaşmak istediği tüm eylemlerini kapsar ve kişinin özel hayatını oluşturur diyebiliriz.
Özel hayatın gizliliğini ihlal yüz kızartıcı suç mudur?
Başka bir deyişle, bu suç kötü niyetli suç kategorisine girmez. Kötü niyetli suçlar genellikle hırsızlık ve dolandırıcılık gibi suçları içerir, ancak mahremiyetin ihlali bu alanda dikkate alınmaz.