İmamın hizasında namaz kılınır mı?
Bu nedenle, imamın tarafındaki cemaat imamın önünde durursa, imama uymuyor sayılır ve namazları geçersiz olur. Cemaatin diğer yönlerde imama göre Kâbe’ye daha yakın olması, imama uymalarına engel olmaz. Maliki mezhebine göre, imamın cemaatin önünde olması gerekmez.
Karı koca aynı hizada namaz kılabilir mi?
Cemaatle namazda erkeklerin kadınlarla aynı safta durmasına “muhâzât-ı nisa” denir ki, kadınların erkeklerle aynı safta veya erkeklerin önünde durarak namaz kılmaları anlamına gelir. Bütün mezheplere göre, cemaatle namazın karışık erkek ve kadınlar tarafından bu şekilde kılınması doğru görülmemiştir.
Yolda ima ile namaz kılınır mı?
Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Namazı ayakta kıl. Buna gücün yetmezse oturarak kıl. Buna da gücün yetmezse yan tarafına yaslanarak kıl.” (Buhari, Taksîru’s-salât, 19 [1117]) Rükû ve secde edemeyen kimse, namazı ima ile kılar.
İmamla cemaat arasında ne kadar mesafe olmalı?
İmamla cemaat arasında veya birinci safla ikinci saf arasında bir saflık mesafe olması gerekir. Bu yaklaşık yüz elli santimetredir. Ancak üç metrelik mesafe rahatsız edici olsa da namaza engel değildir. Mihrapta namaz kılma zorunluluğu yoktur.
Şii bir imamın arkasında namaz kılınır mı?
Evet, Sünniler Şii cemaatinin imamının arkasında namaz kılabilir ve aynı şekilde Şiiler de Sünni cemaatinin imamının arkasında namaz kılabilir.6 Şubat 2022Evet, Sünniler Şii cemaatinin imamının arkasında namaz kılabilir ve aynı şekilde Şiiler de Sünni cemaatinin imamının arkasında namaz kılabilir.
Maaş alan imamın arkasında namaz kılınır mı?
Allah, Yasin Suresi’nin 21. ayetinde şöyle buyurmaktadır: “…sizi görevlendirmeyenlere uyun.” Bu ayete göre, ücret karşılığında namaz kıldırmak caiz değildir. Ücretli bir imamın ardından namaz kılanların, caiz olmayan namazları geçerli olmaz.
İlişkiye girilen odada namaz kılınır mı?
Erkeklerin ve kadınların yatak odasında namaz kılmalarında dinen bir sakınca yoktur.
Anne ve oğul aynı safta namaz kılabilir mi?
Muhâzat en az bir rükün namaz kılınacak kadar uzun olmalıdır. 10. İmam namaza başlarken kadınlara da imamet olmaya niyet etmelidir. Aksi takdirde kadınların imama uymaları caiz olmaz. Dolayısıyla bir kadın bir erkekle aynı hizada durursa kadının namazı bozulur, erkeğin değil.
Erkek kadınlara imamlık yapabilir mi?
Sadece erkeklere veya kadınlarla erkeklere birlikte imamlık yapan kadın: Bir kadının erkeklere imamlık yapması kesinlikle caiz değildir (imameti geçersizdir). Kadının kıldığı namazın farz veya nafile olması fark etmez.
Hızlı namaz kılmak kabul olur mu?
Namaz kılan herkesin bunu yapması farzdır. Çünkü namaza iman, yerine getirilmesi gereken bir farzdır. Secdede başı bir karganın yemi gagalaması gibi indirip kaldırmak ve namazda acele etmek namazı bozar.
Arabada sünnet kılınır mı?
Araba, otobüs, uçak ve tren gibi ulaşım araçları içerisinde üstün namazlar kılmak caiz olmakla birlikte, normal durumlarda farz namazları kılmak uygun görülmemiştir. Çünkü bu araçlarda namaz kılındığında, kıyam, rükû, secde ve kıbleye yönelme gibi namazın farzları yerine getirilemez.
Patron izin vermezse namaz kılınır mı?
İşyerinde duaya izin vermemek, dua etme yeteneğini kaybetmek anlamına gelmez, ancak kişinin bunu yapma gücü olsa bile, gerçekten dua etme yeteneğini kaybetmek anlamına gelir. Sağlıklı olmasına rağmen gerçekten dua edememek, jestlerle dua etmeyi caiz kılan durumlardan biri değildir.
Camide imamı görmeden namaz kılınır mı?
İmam’ı veya imamı görenlerin imamı görmeleri şart değildir. Ses bağlantısı kesilirse imamın hareketlerine uyamayanların namazları bozulur. Çünkü imamın hareketlerine uyulmuş olmaz (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, 1/550-551, 586-587).
İmama uyan kişiye ne denir?
Mesbûk, cemaatle kılınan namazı baştan tamamlayamayan ve ilk rekât için eğildikten sonra imama uyan kişidir. İmamla birlikte “Sübhanallah” diyecek kadar uzun süre eğilmeyen kişi o rekâtı kaçırmış sayılır.
Telefondan dinleyerek namaz kılınır mı?
Sonuç olarak telefon, televizyon, internet vb. mekân ve vasıta birliğini sağlamayan bir şekilde imama uyarak kılınan namazlar geçerli değildir. Bu şekilde kılınan namazların vaktinde tekrar kılınması veya vakit geçince kaza edilmesi gerekir.
Cami imamlarının arkasında namaz kılınır mı?
Diyor ki: “Eğer imam dai değilse, yani namazdan değilse arkasında namaz kılınabilir, fakat militan ise kılınamaz.”
Yalancı imamın arkasında namaz kılınır mı?
Nevevi Rahimeullah şöyle demiştir: “Kur’an’ı yanlış okuyan birinin imamı olmak mekruhtur.” Yapılan yanlış, duruma göre değerlendirilir; yanlış okunduğunda manayı değiştirmeyecek gibi bir hata varsa, örneğin “El-Hamdülillah”daki Dammel’deki “He” harfini okumak gibi, arkasında namaz kılanın namazı ve duası sahih olur.
Günah işleyen imamın arkasında namaz kılınır mı?
Bir Müslüman, büyük günah işlemiş olsa bile, haramı helal, helali haram saymamak şartıyla namaz kıldırabilir; arkasında kılınan namaz da geçerlidir. Hz. Peygamber (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: “İyi veya kötü (dindar veya günahkâr) her Müslümanın arkasında namaz kılın.” (Dârekutnî, es-Sünen, 2/404 [1768]; bkz.
Cemaatle namaz kılarken imamı görmek gerekir mi?
İmam’ı veya imamı görenlerin imamı görmeleri şart değildir. Ses bağlantısı kesilirse imamın hareketlerine uyamayanların namazları bozulur. Çünkü imamın hareketlerine uyulmuş olmaz (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, 1/550-551, 586-587).