Cezai şart bedeli nedir?
Öncelikle cezai şartın tanımını yapalım; Cezai şart; Bu tür bir ifa yükümlülüğünde borçlu, alacaklıya karşı asıl borcunu zamanında ve mahallinde tam olarak yerine getirmediği takdirde veya borçluya kararlaştırılan bedeli ödeyerek sözleşmeden dönme hakkı tanındığı takdirde ifayı üstlenmeyi taahhüt eder.
Cezai şart nasıl muaccel olur?
Düzenlemeye göre, asıl alacağın yerine getirilmemesi veya gereği gibi yerine getirilmemesi halinde sözleşme cezası doğmaktadır ve alacaklı sözleşme cezasının yerine getirilmesini veya geri ödenmesini talep edebilir. İsteğe bağlı sözleşme cezası durumunda, sözleşme cezası asıl alacakla birlikte talep edilemez, ancak asıl alacağın yerine getirilmesinden vazgeçilerek talep edilebilir.
Cezai şart ödenmezse ne olur?
Sözleşmesel ceza borcun yerine getirilmemesi veya gereği gibi yerine getirilmemesi durumunda ortaya çıkar ve alacaklının seçme hakkı vardır. Alacaklı, hizmetin yerine getirilmesini veya sözleşmesel cezanın ödenmesini talep etmekte serbesttir.
Cezai şart en fazla ne kadar olabilir?
Sözleşmesel bir ceza kararlaştırılmışsa, bu ceza peşin satın alma bedelinin yüzde onunu geçemez. Bu maddenin en önemli istisnası, çalışanın işverene karşı daha zayıf konumundan dolayı, iş sözleşmesine tek taraflı olarak sözleşmesel bir ceza konulamamasıdır.
Cezai şart faiz işler mi?
4. CEZA ŞARTINA İLİŞKİN DİĞER MEVZUAT HÜKÜMLERİ “Faiz veya irat borcunu veya bağışladığı herhangi bir miktarı ödemede temerrüde düşen borçlu, icra takibinin başlatıldığı veya davanın açıldığı günden itibaren temerrüt faizini ödemekle yükümlüdür.”
Cezai şarta fatura kesilir mi?
Sözleşmeye aykırılık nedeniyle kararlaştırılan sözleşme cezası için ayrıca fatura düzenlenmesine gerek yoktur.
Cezai şarta KDV uygulanır mı?
Sözleşme cezası şeklinde yapılan ödemeler, bir teslimat veya hizmet karşılığında yapılmadığından KDV’ye tabi değildir.
Faiz ne zaman muaccel olur?
Borçlu daha önce asıl alacağı konusunda temerrüde düşmemişse ve belirli bir vade de yoksa faiz alacağı, davanın açıldığı gün muaccel hale gelir ve zamanaşımı süresi o günden itibaren başlar.
Cezası şart icraya konulabilir mi?
Geçerli bir borcun ifa edilmemesi, eksik ifa edilmesi veya belirli bir yerde ve zamanda ifa edilmemesi hâlinde, malvarlığı değeri olan ve hukuki işlemle belirlenen para cezasının borçludan mahkeme dışı icra yoluyla talep edilmesi mümkündür.
Cezai şart ve gecikme tazminatı aynı anda istenebilir mi?
Taraflar arasındaki sözleşmede, gecikme halinde sözleşme cezasına ek olarak gecikme tazminatının ödeneceğine ilişkin bir hüküm bulunmamaktadır.
Cezai işlem ödenmezse ne olur?
Mahkemelerce verilen para cezalarının ödenmemesi halinde hapis cezasına çevrilecek; idari para cezalarının ödenmemesi halinde ise sadece icra ve müsadere işlemlerine başvurulacaktır. İdari para cezasının ödenmemesi halinde borçlu hapis cezasına çarptırılmayacaktır.
Cezai şart belirsiz açılabilir mi?
Sözleşme cezası toptan olarak belirlendiğinden, bunun belirsiz süreli tazminat davası yoluyla talep edilmesi mümkün değildir.
Cezai şart yabancı para olabilir mi?
Ayrıca, sözleşmelerdeki hizmet kapsamı yalnızca sözleşme bedelinden oluşmaz. Aynı zamanda sözleşmeden doğan diğer ödemeler, örneğin sözleşme cezaları ve faizler, yabancı para biriminde yapılamaz.
Borcu sona erdiren haller nelerdir?
Bir borç ilişkisinin sona ermesinin altı temel nedeni vardır. Bu nedenler arasında geri çekilme, sözleşmenin feshi, sözleşmenin sona ermesi, sözleşmenin iptali, sözleşmeden çekilme veya ifada olağanüstü zorluklar nedeniyle fesih ve borç ilişkisinin yeniden başlaması yer alır.
Cezai şart mahsup edilir mi?
Sözleşmesel ceza, hiçbir zarar meydana gelmese bile talep edilebilirken, zarar olmaksızın tazminat talebi mümkün değildir. Sözleşmesel ceza ve zararların kümülatif olarak iddia edilmesi mümkün değildir; bu durumda sözleşmesel ceza, zararlara mahsup edilecektir.
Cezası şart neye göre belirlenir?
Sözleşmesel ceza, asıl borca bağlıdır ve her türlü borç için düzenlenebilir; ancak, sözleşmesel cezanın açıkça yasaklandığı durumlar, örneğin konut ve işyeri kira bedellerinin zamanında ödenmemesi veya tüketici sözleşmelerine tüketici aleyhine sözleşmesel ceza maddesi konulması halleri hariçtir.
Cezai şart ne zaman istenir?
Alacaklı, borcunu yerine getirmemesi sonucu herhangi bir zarar görmese bile, ifaya ek olarak sözleşmesel bir ceza talep edebilir. İfaya bağlı sözleşmesel ceza, mutlaka tazminat maddesini gerektirmez. Alacaklı, borçlunun görevini ihlal etmesi sonucu herhangi bir zarar görmese bile, kararlaştırılan sözleşmesel cezayı talep edebilir.
İcrada cezai şart nedir?
Sözleşmesel ceza, borçlunun alacaklıya olan borçlarını ödememesi veya gerektiği gibi ödememesi durumunda alacaklıya ekonomik bir değer ödemesini zorunlu kılan bir maddedir. Sözleşmesel ceza genellikle taraflarca parasal bir miktar olarak belirlenir. Borçlunun herhangi bir varlığı da sözleşmesel cezaya tabi olabilir.
Cezai şart belirsiz açılabilir mi?
Sözleşme cezası toptan olarak belirlendiğinden, bunun belirsiz süreli tazminat davası yoluyla talep edilmesi mümkün değildir.