İşçi haklarını nereye şikayet edebilirim?
Çalışanlar, işverenleri adına Çalışma Bakanlığı’na ALO 170 ve www..tr. internet sitesi üzerinden bildirim/şikayetlerini iletmektedirler. T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın “ALO 170” İletişim Merkezi’ne ve www..tr. internet sitesine geçen yıl 20 milyondan fazla bildirim/şikayet ulaşmıştır.
Alo 170 hangi konularda yardımcı olur?
Kayıt dışı iş şikayetleri ALO 170 üzerinden yapılabilir. Kontrollerin yapılabilmesi için söz konusu işyerinin adı, tam adres bilgileri ve sigortasız kişilerin isimlerinin bilinmesi gerekir. Anlaşmalı boşanma şikayetleri ALO 170 ihbar hattı üzerinden kabul edilir.
İşçi işten ayrılmak isterse ne yapmalı?
İşyerinden ayrılmak isteyen bir çalışan, bu kararını işverene yazılı olarak bildirmelidir. İşe başlama anında, imzalanan iş sözleşmesinde belirtilen süre içinde önceden bildirimde bulunulması gerekir. Kişi, resmi bir istifa mektubu sunarak, şirketten ayrılma niyetini yasal ve resmi bir şekilde ifade eder.
Çalışan bir işçinin hakları nelerdir?
Çalışanın iş hukuku kapsamındaki yasal hakları: Ücret alma hakkı, işyerinde sağlık ve güvenlik talep etme hakkı, eşit muamele hakkı, dinlenme molası hakkı, fazla mesai ücreti hakkı, temel değişikliklere onay vermeme hakkı, belirli günlerde tatil hakkı. Çalışanın sigorta primleri tam olarak ödenmelidir. Daha fazla makale…•23 Ekim 2024
İş yerinde haksızlığa uğrayan kişi ne yapmalı?
-ALO 170 çağrılarına en geç 72 saat içerisinde cevap verilecektir.
Bir firmayı nasıl şikayet edebilirim?
Alo 175 Tüketici Şikâyet Hattı Habertürk’e açıldı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürü Ramazan Ersoy, Habertürk muhabiri Çimen Çetin’e Alo 175 Tüketici Danışma Hattı hakkında bilgi verdi.
173 neyin numarası?
Önemli telefon numaralarıYangın ihbarı110176Merhaba İzci Kan Bilgilendirme Merkezi.
Şikayet için nereyi aramalıyım?
Bakanlığımız bünyesinde kurulan ‘Alo 175 Tüketici Danışma Hattı’ tüketicilerimizin sorunlarına çözüm sunularak, tüketici uyuşmazlıklarının çözümü için başvurmaları gereken ilgili mercilere yönlendirildikleri bir ‘çağrı merkezi’ işlevi görmektedir.
170’de hangi sorular sorulur?
ALO numarası 170, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı adına faaliyet göstermektedir. İnsanları sosyal hakları konusunda bilgilendirir. İş hukuku ile ilgili soruları yanıtlar. Bu konular hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyen vatandaşlar 170’i arayabilir.
2024 İşçi Hakları Nelerdir?
İşçi hakları nelerdir? Çalışanın işyerinde korunma hakkı ve işyerindeki diğer çalışanlarla aynı haklara sahip olma hakkı Yeni bir iş aramak için eşit muamele görme hakkı.
İşyerinden çıkmak istiyorum nasıl tazminat alabilirim?
Mevcut yasal düzenlemelere göre, iş ilişkisini kendi isteğiyle terk eden (fesih) bir çalışan kıdem tazminatına hak kazanmaz. Ancak çalışan, “iş hukukunda belirtilen meşru bir sebeple” iş yerinden ayrılırsa, iş yerinden kendisi ayrılmış olsa bile kıdem tazminatına hak kazanır.
İşten çıkarılan işçi imza atmasa ne olur?
İşten çıkarılan bir çalışanın fesih belgelerini imzalamaması durumunda yasal sorumluluğu var mıdır? Hayır, işten çıkarılan bir çalışanın fesih belgelerini imzalaması zorunlu değildir. İşveren iş sözleşmesini feshetmeye karar vermiş ve gerekli bildirimi yapmışsa, çalışanın imzası olmadan bile iş ilişkisini feshedebilir.
Kaç yıl çalışıp kendi isteğiyle ayrılanlar da tazminat alabilecek?
10 yıl çalışıp kendi isteğiyle ayrılanlar bile tazminat alabiliyor.
Özel sektör nereye şikayet edilir?
İşyerinde sigortasız işçi çalıştırılması, ücret, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, fazla mesai, yıllık izin, iş sağlığı ve güvenliği, mobbing, sendikal haklar, işsizlik ödeneği gibi iş hukuku konularında şikâyette bulunmak istiyorsanız Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na başvurabilirsiniz.
İşçi haklarını kim savunur?
Sendikalar işçilerin haklarını korumak için mücadele ederler. İşçilerin işverenlerle pazarlık yapabilmeleri ve işçi haklarını koruyabilmeleri için sendikaya üye olmaları son derece önemlidir.
İşyeri cimere şikayet nasıl yapılır?
Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi 150’yi arayarak veya www..tr adresindeki CİMER bağlantısından şikâyetinizi iletebilirsiniz. Şikâyette bulunurken doğru bilgi verilmesi için şifre ücretiyle ilgili şikâyet olduğunun belirtilmesi gerekmektedir.
İşveren işçiyi hangi durumlarda işten çıkarabilir?
İş Kanunu’nun 25. maddesi işveren tarafından feshin haklı nedenlere dayandırılmasını üç başlık altında düzenlemiştir: Bunlar; sağlık sebepleri, ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller vb. ve zorlayıcı sebeplerdir.
184 şikayet sonucu ne olur?
İhbarı alan tütün ekibi derhal verilen adrese giderek ihbarı yerinde inceler. Denetleme ekibi bir ihlal tespit ederse gerekli önlemler alınır ve denetim görüntüleri ve raporları sistem üzerinden merkez ofise gönderilir.
İşçi haklarını korumak için ne yapmalıyım?
Birincisi, işçi haklarının ihlal edildiği durumlarda, işverenlerle müzakereler yoluyla sorunu çözmek mümkün olabilir. Ancak, işveren bir çözüm sunmak istemiyorsa veya sunamıyorsa bu yöntem işe yaramayabilir. İkincisi, işçiler haklarını iş mahkemelerine başvurarak savunabilirler.
Tavsiyeli Bağlantılar: Subjektif Bakmak Ne Demek