Doğuya nasıl yazılır?
Düşünce, yaşam biçimi, siyaset vb. Anlam ifade ederken “Doğu” ve “Batı” kelimelerinin baş harfleri büyük yazılır: Batı medeniyeti, Doğu mistisizmi, vb. NOT: Bu kelimeler yön belirtirken küçük harfle yazılır: Bursa’nın doğusu, Ankara’nın batısı, vb.
Kuzey ne zaman büyük yazılır?
Yer yön adları (doğu, batı, kuzey, güney vb.) yalnızca yönü belirtiyorsa küçük harflerle yazılır. Ancak yer adı belirli bir bölgeye (Kuzey Anadolu) atıfta bulunuyorsa veya belirli bir zihniyetin hakim olduğu bölgeyi (batı insanları, Doğu zihniyeti) tanımlamak için kullanılıyorsa büyük harflerle yazılır.
Ülkenin kuzey doğusu nasıl yazılır?
Yukarıdaki batı, doğu, kuzey, güney, iç gibi yön belirten kelimeler, coğrafi adlardan önce geldiğinde büyük harfle yazılırdı: İç Anadolu, Yukarı Fırat, Kuzey Afrika vb. İki yönün birleşmesiyle oluşan ara yön adları ise yan yana yazılırdı.
Kuzeyim nasıl yazılır?
Çekimlemetekil1. tekilyalınkuzeyimbelirtmekuzeyimiyönelmekuzeyimebulunmakuzeyimde40 satır daha
Yön adlarına gelen ekler ayrılır mı?
– Yer, yön, mevki, bölge belirten sözcükler, birlikte kullanıldıkları özel adlardan ayrı yazılır ve büyük harfle başlar: Doğu Karadeniz, İç Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Batı Trakya, Güney Afrika…
Yön adları nasıl yazılır TDK?
Yer adlarında yön ve yakınlık belirten sözcükler ayrı ayrı yazılır: Batı Anadolu, Orta Asya, Orta Anadolu, Güneybatı Avrupa, Ortadoğu, Yukarı Fırat, Aşağı Mezopotamya.
Kuzey kutbuna nasıl yazılır?
Kuzey Kutbu kelimesinin doğru yazımı “Kuzey Kutbu” olmalıdır. Bireyler italik yazarlar, bu da büyük yazım hatalarına yol açar. TDK’ya göre Kuzey Kutbu kelimesi yan yana mı yoksa ayrı ayrı mı yazılır? TDK’da araştırılan Kuzey Kutbu kelimelerinin kabul görmüş bir doğru yazımı vardır.
Ara yön isimleri nasıl yazılır?
Ara talimatlar tam tersi şekilde verilmiştir. Yön belirten isimler, yalnızca bir yönü belirtiyorsa küçük harfle başlar ve ismin sağına yerleştirilir ve bir ülkenin yerini alıyorsa büyük harfle başlar ve ismin soluna yerleştirilir: Rüzgar kuzeydoğudan esti.
Yön adlarının kısaltmaları nasıl yazılır?
Kuruluş, ülke, kitap, dergi ve yönerge adlarının kısaltmaları her sözcüğün ilk harfi büyük yazılarak yapılır.
Anadolunun kuzey doğusu nasıl yazılır?
Yer adlarında kullanılan batı, doğu, güney, kuzey, güneybatı, güneydoğu, kuzeybatı, kuzeydoğu, alt, üst, orta, iç, yakın ve uzak sözcükleri ayrı ayrı yazılmıştır: Batı Trakya, Doğu Anadolu, Güney Kutbu, Kuzey Amerika, Güneydoğu Anadolu, Aşağı Ayrancı, Yukarı Ayrancı, Orta Anadolu, Orta Asya, Orta Doğu, İç Asya, Orta Anadolu, …
Yeşil zeytin nasıl yazılır?
Yazımı değiştirilen kelimeler arasında “unvan”, “mütevelli” ve “yeşil zeytin” gibi yaygın kullanılan kelimeler de yer alıyor. Güncellemeye göre, “unvan” kelimesi “unvan” olarak değiştirilirken, “mütevelli” yerine “mütevelli”, “yeşil zeytin” yerine de “yeşil zeytin” ifadelerinin kullanılması kabul edildi.
Burun buruna nasıl yazılır?
Dar ünlüsü vurgusuz orta heceye düşen sözcüklerden oluşan indirgemelerde, ünlüyle başlayan bir ek aldıklarında ikinci sözcüğün dar ünlüsü düşmez: ağız ağıza, burun buruna, koyun koyuna (yatarak), omuz omuza, çağdan çağa, nesilden nesile, oğuldan oğula, şehirden şehire vb.
Kuzey batıya nasıl yazılır?
Kuzeybatı ayrıca bir bölgenin veya ülkenin konumunu tanımlayan bir terimdir. Örneğin, “Türkiye’nin Kuzeybatı Anadolu Bölgesi” terimi, Türkiye’nin kuzeybatısındaki bir bölgeyi ifade eder.
Doğudan batıya nasıl yazılır?
Dünya, güneş ve ay kelimeleri gezegen ve yıldız anlamı dışında kullanıldığında küçük harfle başlar. Doğu ve batı kelimeleri yönleri belirttiğinde küçük harfle yazılır: Bursa’nın doğusu. Bu kelimeler düşüncelere, yaşam tarzlarına, politikalara vb. atıfta bulunur. Anlamlar ilettiğinde büyük harfle yazılır: batı medeniyeti, doğu mistisizmi vb.
Doğu Ege nasıl yazılır?
Bu kelime sıklıkla Doğuege olarak yanlış yazılır. Doğru kullanımı Doğu Ege formunda olmalıdır.
Uzak doğuya nasıl yazılır?
Doğru kullanım “Uzak Doğu” şeklinde olmalıdır.
Yön adlarının kısaltmaları nasıl yazılır?
Kuruluş, ülke, kitap, dergi ve yönerge adlarının kısaltmaları her sözcüğün ilk harfi büyük yazılarak yapılır.
Bursa’ya nasıl yazılır?
Özel isim olduğu için büyük harflerle yazılmalı ve eki ayrı yazılmamalıdır. Bu kelime sıklıkla yanlışlıkla Bursa olarak yazılır. Doğru kullanımı Bursa şeklinde olmalıdır.
Ortadoğu’ya nasıl yazılır?
Doğru yazımı “Orta Doğu”dur. Etimolojik olarak, “Orta Doğu” terimi ilk olarak 19. yüzyılda İngiliz diplomatlar ve gezginler tarafından kullanılmıştır. Bu terim, Doğu ile Batı arasındaki bölgeleri ifade eden “orta” kelimesiyle birleştirilmiştir.